Pomalu přichází podzim a je čas myslet na ovoce, které právě dozrálo a jak ho zpracovat. Nejběžnějším takovým ovocem jsou jablíčka, a tak jsme si povídali o tom, jak jablíčka rostou, co děti s maminkami z jablíček dělají, a co jim vůbec nejvíce chutná. Dozvěděli jsme se o různých „mňamkách“, které doma dělají a doufám, že je to i obohatilo a přinesly si nějaký ten námět domů… Vzpomněli jsme si na jablečné přesnídávky, kompoty, buchty, štrůdly, koláče, ale i úplnou novinku „jablečné donuty“ a to nás všechno inspirovalo k tomu, že jsme se sami pustili do pečení v družině. Jeden den v ranní družině jsme upekli jablečnou buchtu, kterou si pak děti snědly v odpolední družině a další den jsme se s dětmi pustily do štrůdlů (jablečných závinů).
Děti jsou hodně šikovné a moc je to bavilo. Strouhaly, válely těsto, rozprostíraly jablka a také nezapomněly pocukrovat, ochutit, potřít a šup se štrůdly do trouby. Při pečení jablečné buchty také strouhaly jablka, ale také vážily, odměřovaly různé suroviny a míchaly těsto. Prostě to byla překrásná rána, která jsme aktivně všichni strávili v ranní družině, a hlavně sladká odpoledne, kdy si své výrobky děti mohly spapat!
…podívejte se také na fotky pořízené při pečení ve FOTOGALERII
Blanka a Pavlína, vychovatelky ŠD, Teplická (Kobylky a Konvalinky)